viulisti

18.2 Viulisti

Kello 18.00
Ensi-ilta: 5.1.2018, Kesto: 2 t 5 min, Suomi, K12, Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Paavo Westerberg
Paavo Westerbergin ensimmäinen elokuvaohjaus kertoo huippuviulisti Karin Nordströmistä (Matleena Kuusniemi), joka menettää liikenneonnettomuudessa sormiensa tuntoherkkyyden. Kun vimmainen harjoittelu ei tuota tulosta, Karin joutuu hylkäämään uransa ja nöyrtymään nuorten viulistien opettajaksi. Karinin oppilas Antti (Olavi Uusivirta) jakaa kuitenkin saman intohimon musiikkiin, ja hänessä Karin tunnistaa jotain itsestään.

Viulisti on hyvin kunnianhimoinen tarina klassisen musiikin maailmasta. Elokuvan voimana on musiikki. Niin äänellisenä kuin kuvallisenakin elementtinä. Elokuvassa on haluttu selvästi paneutua tarkasti klassisen musiikin maailmaan, siihen miten kurinalaista harjoittelu on ja mitä se vaatii, kun tähtäimessä on ammattimuusikon ura.

Westerberg ei petä henkilöohjaajana. Hahmot ovat monisävyisiä ja näyttelijät saavat itsestään esiin niin miellyttäviä kuin epämiellyttäviäkin puolia. Käsikirjoituksessa on paljon pieniä ja nautittavia yksityiskohtia, mutta suuria kuvioita ja juoniratkaisuja olisi toivonut vielä hiottavan. Hienot puitteet jäävät paikoin melodramaattisen juonen jalkoihin, sillä tarina ei tarjoa katsojalle kovin suuria yllätyksiä tai ahaa-elämyksiä.

Hyvin toteutettu ja näytelty elokuva sotkeutuu taidekuvausten pohjimmaisiin kliseisiin, joista pahin on iänikuinen taiteen ja seksuaalisuuden vastakkainasettelu. Kaikesta huolimatta Viulisti on erinomaisen katsottava kotimainen elokuva. Tekijöillä on kiistatta taitoa ja kunninhimoa, joten tekijätiimiltä voi vain toivoa jatkoa.

Posted in Yleinen and tagged , .