call_me_by

18.3. Call me by your name

Kello 18.00 Call me by your name
Ensi-ilta 26.1., kesto: 2 t 12 min, Italia, Ranska, Brasilia,Usa, K12, Levittäjä: Walt Disney
ohjaus Luca Guadagnino

Palermossa syntynyt ohjaaja Luca Guadagnino on nyt parhaimmillaan, kun hän kertoo ”lihan himoista” . Call Me By Your Name on ohjaajan kolmas tutkimusmatka yläluokkaisten ihmisten rakkauselämään. Italialaisohjaajan aiemmat elokuvat Rakkautta italialaisittain (2009) ja A Bigger Splash (2015) olivat visuaalisesti vaikuttavia, mutta kärsivät rönsyilevistä kerronnasta ja fokuksen puutteesta. Call Me By Your Name, joka perustuu André Acimanin samannimiseen romaaniin, on loistava esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun taidokas ohjaaja saa vihdoin käyttöönsä arvoisensa käsikirjoituksen.

Call Me by Your Name on sekä moderni että perinnetietoinen universaali rakkaustarina, jossa näkyy Luchino Viscontin ja Bernardo Bertoluccin kaltaisten mestareiden vaikutus. Kysessä on sensuelli ja ajaton ensirakkauden kuvaus.

On kesä 1983 Pohjois-Italiassa ja 17-vuotias amerikkalais-italialainen Elio (Timothee Chalamet) viettää päivänsä perheensä 1600-luvulla rakennetussa villassa klassista musiikkia soittaen ja sovittaen, lukien ja flirttaillen ystävänsä Marzian (Esther Garrel) kanssa.

Eliolla on läheinen suhde isäänsä (Michael Stuhlberg), joka on kreikkalais-roomalaiseen kulttuuriin erikoistunut professori, ja äitiinsä (Amira Casar), joka on kääntäjä. Elio on saanut varttua korkeakulttuurin upeimpien saavutusten keskellä aurinkoisen Italian kuvankauniissa ympäristössä. Vaikka Elion sivistys ja älykkyys antavat hänestä kuvan ikäänsä vanhempana, on hän kuitenkin vielä melko viaton ja kokematon – erityisesti sydämen asioissa.
Eräänä päivänä komea amerikkalainen Oliver (Armie Hammer) saapuu Elion isän tutkimusassistentiksi. Italian auringon polttavassa paahteessa Elion ja Oliverin välillä heräävä intohimo leimahtaa liekkeihin ja kuumat kesäpäivät muuttavat heidän elämiensä kulun lopullisesti.
Kyseessä on ajaton tarina, joka olisi voinut tapahtua eilen tai tulevaisuudessa. Rakastuessa elämässä muuttuu paljon samalla kun mikään ei muutu. Nuoret ovat aina tyhmiä ja holtittomia, sukeltavat pää edellä varovaisen kahlaamisen sijaan, mutta onnistuvat silti tekemään jotain oikein. Olisipa taas kesä!

Aivan loppumetreillä Call Me By Your Name irrottautuu hetkeksi Elion tarinasta, ja pohtii rakastumista universaalilla tasolla. Onko rakastuminen todella kaiken siihen liittyvän kipuilun arvoista? Miksi ihmiset asettavat itsensä alttiiksi sydänsuruille? Ja kumpi lopulta on kamalampi kohtalo: särkynyt sydän, vai sydän joka ei koskaan ollut vaarassa särkyä?

Posted in Yleinen and tagged , .