mansikkamaa

4.3. Mansikkamaa

Kello 18.00 Mansikkamaa
Ensi-ilta 24.11.17, kesto 1h 33min , Ruotsi, K12, levittäjä Cinema mondo
ohjaus Wiktor Ericsson

15-vuotias puolalainen Wojtek matkustaa vanhempiensa kanssa Ruotsiin poimimaan mansikoita. Määränpää on Listerlandet Itämeren rannalla Blekingessä, Etelä-Ruotsissa. Siellä Wojtek tutustuu isännän tyttäreen Anneliin, ja nuoret alkavat tapailla salaa, mutta suhdetta vaikeuttaa heidän keskinäinen epätasa-arvonsa. Anneli ei uskalla näyttää avoimesti tunteitaan koska tietää, ettei ympäristö hyväksyisi heidän suhdettaan. Wojtekin mielestä Anneli leikkii hänen tunteillaan. Lopulta heidän suhteensa paljastuu, mikä johtaa voimakkaisiin reaktioihin. Wiktor Ericssonin

Mansikkamaa on puolalaisen vierastyöläisen ja ruotsalaisen talontyttären liikuttava rakkaustarina, eräänlainen Romeo ja Julia versio. Tarina sijoittuu Blekingin kauniille mansikanviljelyseudulle, mutta se kuvaa ruotsalaista vastakohtien ja ennakkoluulojen maailmaa.

Tv-sarjoja, lyhytelokuvia ja dokumentteja tehneen Wiktor Ericssonin esikoisfiktio onnistuu draaman keinoin pureutumaan johonkin yhteiskunnallisesti merkittävään. Elokuva syventyy kuvaukseksi kapitalismin varjopuolesta. Siirtotyöläisyys rinnastuu nykypäivän orjuuteen. Vierastyöläisistä on tullut pohjoismaisen yhteiskunnan statisteja, välttämättömia työmuurahaisia vailla mitään kunnon oikeuksia. Mitättömällä palkalla raatavat ihmiset ovat tilallisten omaisuutta, jota voi vaikka tarvittaessa ”lainata” naapurille.

Ruotsalaiset osaavat tehdä hyviä, itsekriittisiä elokuvia. Meille suomalaisille se tuntuu olevan jotenkin vaikeampaa.

Posted in Yleinen and tagged , .