Kuva: Youtube

Elle

Ohjaaja: Paul Verhoeven, Ensi-ilta: 9.12.2016
Lajityyppi: Draama, jännitys
Levittäjä: Walt Disney Studios Motion Pictures AB
Pääosissa: Isabelle Huppert, Laurent Lafitte, Anne Christina Bech
Kesto: 2h 11 min
Ikäraja: 16

Isabelle Huppert on vangitseva Paul Verhoevenin provokatiivisen psykologisen trillerin ELLE:n pääosassa. Elolle on tutkielma siitä, kuinka ihmiset onnistuvat olemaan yhtä aikaa sekä ihmisiä että hirviöitä.  Ellen merkitykset ja satiiriset oivallukset eivät tyhjene yhteen katselukertaan. Elokuva on outo ja raaka, eikä sillä kuvaamiensa henkilöiden tavoin ole juurikaan moraalisia estoja. Lopulta kyse on vallasta, jota saa sekä seksillä että rahalla, ja nämä pelimerkit tuntuvat laskeutuvan elokuvan naisille. Michèle on alussa uhri, mutta kääntää valta-aseman päälaelleen.  Elle (2016) alkaa raiskauksella. Rikosta ei ensin näytetä, mutta tapahtumaa katselevaa sympaattista, liki huvittuneen oloista kissaa kylläkin. Seuraavaksi uhri, pelifirman johtajana työskentelevä Michèle (Isabelle Huppert) siivoaa rikkoutuneet astiat, käy kylvyssä. Hän vaikuttaa välinpitämättömältä, jopa huolettomalta. Miten Michèle reagoi tapahtuneeseen? Miten katsojan pitäisi reagoida; järkytyksellä, naurulla vai molemmilla? Onko kyseessä rikos vai sittenkin väkivaltainen seksileikki?

Michèle jatkaa elämäänsä kuin mitään ei olisi tapahtunut. Itsepäisesti hän alkaa kuitenkin jäljittää hyökkääjäänsä, mikä johdattaa heidät molemmat kieroon leikkiin, joka voi minä hetkenä hyvänsä muuttua tappavaksi.
Isabelle Huppertin työskentelyssä on sellaista etäisyyttä ja syvyyteen katsovaa, kaiken tekopyhyyden murskaavaa hiljaista, itsenäistä komiikkaa, johon harva pystyy. Elle n pääosaan on vaikea kuvitella ketään muuta kuinHuppertia.

Elokuva jakaa varmasti katsojien mielipiteitä. Silti Elle on vuoden parhaita elokuvia. Liki kahdeksankymppisen ohjaajansa filmografiassa se sijoittuu niin ikään kärkipäähän. Ehkä jopa ykköspaikalle.

Posted in Yleinen and tagged , .