Kuva: Filmikamari

Heikkinen Markku : Talvivaaran miehet

Esitys: 3.9.2016 klo 14.30
Kieli: suomi Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Markku Heikkinen Valmistusmaa: Suomi Vuosi: 2014
Kesto: 72 min
Ikäraja: S
Kuvaaja: Markku Heikkinen, Jarkko T. Laine, H-P Vitikainen
Editing: Tuula Mehtonen
Ääni: Olli Huhtanen
Musiikki: Joonatan Portaankorva
Tuotanto: Hannu-Pekka Vitikainen / Zone2 Pictures Oy
Jos kuvittelet kuulleesi Talvivaarasta jo enemmän kuin tarpeeksi, mieti vielä. Et ole NÄHNYT sitä. Markku Heikkisen Talvivaaran miehet -elokuvan vahvuuksiin kuuluu tapa, jolla dokumentti rinnastaa itse kaivostoiminnan mittasuhteet ja inhimillisen tragedian laajuuden. Lopputulos on samaan aikaan esteettinen ja koskettava.

Elokuva seuraa miehiä (ja muutamia naisia), joilla on pelissä paljon: työnsä, terveytensä, jopa henkensä. Työntekijät yrittävät pitää kiinni järjestyksestä ja jopa toivosta, vaikka yhtiö ontuu epäonnistumisesta toiseen. Mutta paljon ei ole tehtävissä, kun koneisto ja suojavallit murtuvat ympäriltä. Elokuvan katsominen on kuin seuraisi laivaa, jonka miehistö yrittää pitää epätoivoisesti yllä perustoimintoja aluksen ajaessa vääjämättä karille. Komentosillalla ei näytä seisovan ketään.

Heikkinen asettaa vastakkain jättiläismäisen kaivostoiminnan ja ihmisen hyödyttömät ponnistelut. Kerrottu tarina on luultavasti vanha kuin ihmiskunta itse. Se kertoo ylimielisyydestä ja lyhyen tähtäimen poliittisista päämääristä, sekä tuhosta, jonka kohtaa luonnon voimista piittaamattomia. Heikkinen muistuttaa myös, että maksumiehiksi joutuvat viattomat.

Posted in Yleinen.