Joulukuun venäläiset elokuvat

Joulukuussa Kino Sampo esittää venäläisiä elokuvia yhteistyössä Suomi-Venäjä- seuran kanssa

Esityksiin on vapaa pääsy!

Animaatioita lapsille

Sunnuntaina 4.12 klo 14.00
Ikäraja S, kesto noin 1 h

Erilaisia venäläläisiä animaatioita lapsille ja lapsenmielisille.

Dersu Ursula

Kuva: amazon.com

Dersu Uzala

Maanantaina 5.12. klo 18.00
Suomeksi tekstitettynä; Ohjaaja: Akira Kurosawa ;
kesto 2 h 41 m ; ikäraja S

Akira Kurosawan neuvostoliittolais-japanilainen luontoeepos Dersu Uzala (1975) kuvaa tutkimusretkiä itäisellä Venäjällä 1900-luvulla. Katoavaa, luonnonläheistä elämäntyyliä sureva elokuva kertoo myös kahden erilaisista taustoista tulevan miehen ystävyydestä. Venäläinen upseeri ja tutkimusmatkailija Vladimir Arsenjev teki vuosina 1902, 1906 ja 1907 kolme tutkimusretkeä Ussurian maakuntaan, jonka Kiina oli luovuttanut Venäjälle 1858. Arsenjev julkaisi retkistään matkakirjan, josta tuli alansa klassikko, ei niinkään alueen eksoottisuuden tai sensaatiomaisten löytöjen kuin Dersu Uzalan vuoksi. Tämä goldi-heimoon kuuluva metsästäjä, johon Arsenjev tutustui ensimmäisellä matkallaan, kasvoi teoksen päähenkilöksi. Dersun ja Arsenjevin ystävyyden kuvaus syvenee sivilisaatioihmisen ja luonnonihmisen, kulttuurin ja luonnon välisen suhteen erittelyksi. Dersun välityksellä Arsenjeville avautuu vähitellen näköala katoavaan maailmaan ja aikakauteen.

 

 

 

Leviathan -juliste

Kuva: wikimedia.org

Leviathan

Tiistaina 6.12. klo 15.00; Ohjaaja: Andrei Zvjagintsev ; Kesto: 2h 22 min
Ikäraja: 12

Leviathan on vuonna Andrei Zvyagintsevin neljäs pitkä elokuva. Viime vuonna ensi-iltaan tullut Leviathan on poliittisesti ja myös ilmaisullisesti melkoinen räjähdyspanos. Samaan aikaan kuin Putinin Venäjä tekee eroa lännestä ja sotii Ukrainassa, Zvyagintsevin elokuva tuo näkyviin raadollisen kuvan venäläisestä valtahierarkiasta, joka murskaa pieniä ihmisiä. Kolya elelee pienessä kaupungissa Venäjän pohjoisosassa, lähellä Barentsinmerta. Hänellä on oma autokorjaamo talonsa vieressä, jossa hän asuu nuoren vaimonsa Liljan ja aiemmasta liitosta peräisin olevan poikansa kanssa. Kaupungin pormestari Vadim Shelevyat haluaa häätää Kolyan mailtaanrakentaakseen tilalle huvilan itselleen. Kolyan kieltäydyttyä ostoyrityksestä Vadim rupeaa järeämpiin toimiin saadakseen tilan itselleen.

 

 

 

 

VENÄLÄISTEN ELOKUVIEN KERHO

Suomi-Venäjä- Seuran Riihimäen osasto aloittaa venäläisten elokuvien kerhon. Kerho kokoontuu Rity-talon sisäpihan kokoustilassa osoitteessa Hämeenkatu 48-50 Riihimäki. Kerhoilta on kerran kuukaudessa keskiviikkoisin, aloitus 19.10. klo 18.00. Kerho on kaikille avoin ja osallistumisesta ei peritä maksuja. Tervetuloa! Esitettävät elokuvat ovat Suomi-Venäjä- Seuran Kino Lokakuu viikkojen elokuvia ja venäläisiä klassikoita. Tilaisuuden alussa on elokuvasta lyhyt esittely ja lopuksi keskustelua.

Seuraavassa kerhoillassa keskiviikkona 16.11. klo 18.00 esitetään elokuva:

DJÖHÖGEI-AYYI, HEVOSJUMALA

Venäläinen englanniksi tekstitetty elokuva vuodelta 2015. Ohjaaja Sergei Potapov kertoo elokuvassaan jakutien jumalkäsityksistä. Djöhögei on jakuteille yksi tärkeimmistä Aiyysta eli jumalista. Se pitää huolen ihmisen hyvinvoinnista. Sitä rikkaampi ihminen on, mitä enemmän hänellä on hevosia. Sen vuoksi tätä jumalaa pidetään myös hevosten suojelijana. Jakuuttien jumalat muistuttavat muinaiskreikkalaisia jumalhahmoja siinä, että yksi jumalista on luovuuden jumala, toinen vallan jumala, kolmas tuo hyvää metsästysonnea jne. Elokuva pitää kokea ja nähdä.

Posted in Yleinen.