Sota ja Mielenrauha

Matikainen Ari : Sota ja mielenrauha

(SA-Kuva)

Esitys 3.9.2016 klo 19.30
Kielet: suomi, venäjä
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Ari Matikainen
Maa: Suomi
Vuosi: 2015
Pituus: 72­ min
Ikäraja : K12
Formaatti: DCP
Cinematography: Hannu-Pekka Vitikainen
Editing: Matti Näränen
Audio: Janne Laine
Music: Janne Haavisto, Tarja Merivirta, Happoradio
Production: Liisa Juntunen/Kinocompany

Ari Matikaisen kaunis ja ajankohtainen Sota ja mielenrauha tutkii Suomen sotien vaikutuksia koko kansakunnan mentaliteettiin. Kuinka monta sukupolvea traumojen ja mielten haavojen parantamiseen tarvitaan?

Elokuvan ääniraita koostuu ääneen luetuista, rintaman ja kodin välillä lähetetyistä kirjeistä sekä päiväkirjamerkinnöistä. Mukana on myös nykyhetkessä kuvattuja yksityisten ihmisten intiimejä kertomuksia, jotka yhdistyvät ennennäkemättömään 1940-luvun arkistomateriaaliin. Yhdessä ne kertovat sisällissodan jo valmiiksi traumatisoimasta kansasta, johon sota toi lisää rikkinäisiä sieluja. Yksityiset kokemukset yhdistyvät taidokkaasti koko kansankunnan historiaan, kun dokumenttia varten haastatellut asiantuntijat avaavat sekä sotaa että ihmismielen saloja.

Peloista ja traumoista ei sopinut heti sotien jälkeen puhua, eikä oikein myöhemminkään. Oman lisänsä toi syyllisyys liittolaisuudesta Saksan kanssa, mistä on vuosikymmenten ajan puhuttu erilaisin kiertoilmauksin. Sota ja mielenrauha työstää historiaa ja oikaisee kansakunnan vääristynyttä muistia. Se antaa äänen niille, jotka ovat joutuneet vaikenemaan.

 

Posted in Yleinen and tagged , .