Kuva: Image -blogi: Katsoja

Paterson

Ohjaaja: Jim Jarmusch, Ensi-ilta: 20.1.2017
Lajityyppi: Komedia, draama
Levittäjä: Finnkinon teatterilevitys
Pääosissa: Adam Driver, Golshifteh Farahani
Kesto: 1h 58 min
Ikäraja: 7

Paterson on elokuva runoudesta, runouden ylistys ja runoutta oikeastaan itsekin: pirstaleinen ja kirjallinen, enemmän vangittuja tuokiokuvia kuin iso kertomus. Elokuvan väite on, että runous auttaa sietämään rutiinia: elämä on toistoa, ja toisto oikeastaan kaiken perusta.

Paterson on bussikuski Patersonin kaupungissa New Jerseyssä. Hänen elämänsä koostuu yksinkertaisista rutiineista: joka päivä hän ajaa samaa reittiä tarkkaillen tuulilasinsa editse ajelehtivaa kaupunkia ja kuunnellen ympärillään käytävien keskustelujen osasia. Hän kirjoittaa runoja muistikirjaansa, ulkoiluttaa koiraansa, käy baarissa tasan yhdellä oluella ja palaa kotiin vaimonsa Lauran luokse.

Lauran maailma puolestaan muuttuu jatkuvasti. Lähes päivittäin hän keksii erilaisia unelmia ja innostavia projekteja. Paterson ja Laura rakastavat toisiaan. Mies tukee vaimonsa uusia tavoitteita ja vaimo miehensä runonlahjoja.

Elokuva tarkastelee hiljaisen eleettömästi jokapäiväisen arjen ylä- ja alamäkiä ja elämän pienten yksityiskohtien runollisuutta.

Patersonissa onripaus kaurismäkeläistä sielunmaisemaa. Sen hienovarainen ja hiljainen charmi vie mukanaan, jos sille antaa tilaisuuden.

Viipyilevä elokuva on täynnä kujeilevaa huumoria ja arjen pieniä ihmeitä. Se on kuin kokoelma muistiinpanoja. Lopputulos on kuitenkin mietitty ja hiottu kokonaisuus.Anekdoottina voi todeta, että elokuvassa kuullaan pitkät pätkät helsinkiläisen Cold Dia­mond & Mink -yhtyeen soulkappaletta I’m Still a Man. Kappale soi elokuvassa noin tunnin kohdalla baarikohtauksessa.

 

Posted in Yleinen and tagged .