jäämarssi

Suhonen Ville : Jäämarssi – Suomen matkaopas 1941-42

Esitys: 3.9.2016 klo 17:00
Silke Brandt / Käännös: Virve Siikanen
Kuva: Aarne Backmanin kokoelma
Kieli: suomi
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Ville Suhonen
Maa: Suomi
Vuosi: 2011
Pituus: 85 min
Ikäraja: S
Format: Blu-ray
Cinematography: Pekka Uotila
Editing: Tuuli Kuittinen
Audio: Kirka Sainio
Production: Venla Hellstedt & Pertti Veijalainen/Illume Oy

”Jäämarssi” kertoo jatkosodan aikaisista sotavankileireistä Suomessa. Leirejä oli maassamme kymmenittäin, mutta suurin osa suomalaisista ei tiennyt niistä juuri mitään. Kansallisessa sotahistoriankirjoituksessa aihe on pitkään ollut marginaalinen ja vaiettu.

Eletään vuotta 1943. Puolassa sijaitsevan Treblinkan keskitysleirin SS-komentajat yrittävät vimmatusti salata rikoksensa ja käskevät alaisiaan polttamaan uhrien ruumiit. Samaan aikaan muualla: Tappion hetkellä viranomaiset määräävät arkistomateriaalit tuhottavaksi. Muutamat jäljelle jääneet filmit ja kirjeet dokumentoivat vankileirit ja sotavangit, joita kidutettiin huvin vuoksi. Osa ammuttiin ilman tuomiota. Talvella toiset joutuivat tekemään orjatyötä paperikengissä ja kesätakeissa. Kaiken tämän takana on kaksi miestä, jotka ovat pitkäaikaisia Punaisen Ristin hallituksen jäseniä. Tapahtumapaikkana on Suomi.

Ville Suhonen seuraa tarkasti vastuussa olleiden elämäkertoja käyttäen ainoastaan painettuja asiakirjoja ja arkistomateriaaleja. 70 000 toisen maailmansodan aikana vangitusta puna-armeijan sotilaasta 20 000 kuoli vankeudessa.

Posted in Yleinen.