The Assassin

Esitys su 15.11 klo 18.00 Kino Sammossa

Ohjaus Hsiao-Hsien Hou

K12

105 min lokakuu 15

Taiwanilainen 68-vuotias Hou Hsiao-Hsien on 1980-luvulta saakka lukeutunut maailmanelokuvan arvostetuimpiin ohjaajiin, jonka elokuvat ovat kilpailleet Cannesin Kultaisesta palmusta peräti seitsemän kertaa. Suomalaiselle yleisölle hän on pysynyt lähes tuntemattomana, sillä Cannesin festivaalilla viime keväänä parhaasta ohjauksesta palkittu The Assassin on hänen 19. elokuvansa, mutta ensimmäinen, joka on otettu Suomen kaupalliseen ohjelmistoon.

The Assassin on wuxia-elokuva eli taistelulajien taitureista kertova historiallinen seikkailu, mutta toiminnallisten taistelujaksojen sijasta Hou lumoaa katsojan häikäisevän kauniilla ja usein lähes liikkumattomilla kuvillaan. Esillä ei olekkaan perinteinen juonielokuva, vaan kuin pienintä yksityiskohtaa myöten hiottu taide-esine. Tarinaan keskittyvän katsojan se vaivuttaa uneen, mutta kauneutta palvovan se voi nostaa ekstaasiin.

The Assassin pohjaa Houn suuresti ihaileman Tang-dynastian (618-907) aikana kirjoitettuun lyhytfiktioon, ”chuanqiin”. 800-luvun Kiinaan sijoittuvassa tarinassa kenraalin kymmenvuotias tytär Nie Yinniang siepataan. Tytön vienyt nunna opettaa tälle taistelutaitoja ja koulii tästä tehokkaan salamurhaajan, joka tehtävä on tappaa julmia ja korruptoituneita valtion virkamiehiä.

Hou aloittaa elokuvan mustavalkoisilla kuvilla kunnes täräyttää valkokankaalle varsinaisen väri-ilotulituksensa.

Kuten sankarittarensa Yinniang The Assassin on hiljainen tarkkailija. Pitkiä taistelukohtauksia tai suurta melodraamaa on turha odottaa. The Assassin on hiljaisesti ja pohdiskelevasti etenevä tarina, joka nojaa pitkälti henkeäsalpaavan kauniiseen kameratyöskentelyyn sekä Qi Shun ilmeikkäisiin silmiin.

Ylen elokuvaraadin mielestä vähäpuheinen päähenkilö tuo mieleen Aki Kaurismäen ja yleensäkin suomalaiset elokuvat. Toisaalta Houn on sanottu olevan paljon velkaa myös Kurosawalle.

Posted in Syyssarja 2015.