viattomat_juliste2

Viattomat

Alkuperäinen nimi: Les Innocentes (2016)
Lajityyppi: Draama
Levittäjä: Oy Cinema Mondo Ltd
Pääosissa: Lou de Laâge, Agata Buzek, Agata Kulesza, Vincent Macaigne
Kesto: 1h 56 min
Ikäraja: 12

Ranskalainen ohjaaja-näyttelijä-käsikirjoittaja Anne Fontaine (s. 1959) on tehnyt 14 pitkää elokuvaa, mutta meillä niistä on esitetty valkokankaalla vain kaksi.

Viattomissa eletään vuotta 1945. Nuori, ranskalainen lääkäri Mathilde työskentelee Punaisella ristillä Puolassa auttaen sodasta selvinneitä. Eräänä päivänä hänet johdatetaan luostariin, jossa odottaa vaiettu salaisuus. Mathildea tarvittaisiin auttamaan synnyttävää naista. Luostarissa hän tajuaa, että kauhistunut tuleva äiti on myös nunna… eikä ainut samassa tilassa.
Viattomissa kohtaa monta maailmaa: sodan raakuus, lääkärin työväenluokkainen tausta, nunnien harras usko ja julmuutta hipova fanaattisuus.

Jumalan morsianten ei kuulu saada lapsia, mutta kun niitä raiskausten seurauksena kuitenkin tulee, niin onko se häpeä ja synti?
Anne Fontainen tyylikkäästi ohjattu elokuva pohjautuu löyhästi tositapahtumiin. Sen väriskaala on harkittu ja toimiva. Talvisen metsän mustaan ja valkoiseen sulautuu nunnien mustavalkoinen asu, ruskea maaseutu heijastuu sotilaiden ruskeista univormuista.

Anne Fontaine on tehnyt vaikeasta aiheesta laadukkaan elokuvan, joka ei ehkä nouse suuruuteen, mutta ajaa tarkoituksensa ammattitaitoisen tasaisesti. Kohtalo, usko, moraali muodostavat vaikean kokonaisuuden, jota elämäksikin kutsutaan. Joku selviää siitä paremmin joku huonommin. Mutta ihmisjoukko muodostuu aina todellisista yksilöistä, ei yhtenäisestä massasta.

Posted in Yleinen and tagged , , .