Historiallinen konehuone
Kino Sammon konehuone sisältää paljon elokuvahistoriaa. Siellä oli kaksi 1950-luvun Philipsin projektoria. Niillä näytettävät elokuvat olivat noin 15–20 minuutin keloilla, ja kelanvaihto tapahtui lennossa projektorilta toiselle. Kun katsot vanhoja kotimaisia elokuvia televisiosta, noin 15 minuutin välein kuvan oikeassa yläkulmassa välähtää musta piste, kelanvaihdon merkki. Taitava koneenkäyttäjä hoiti vaihdon niin, ettei yleisö huomannut mitään.
Toinen konehuoneen projektoreista on Sammon ala-aulassa ja toinen Kaupunginmuseossa. Valolähteenä näissä olivat hiilitangot, joihin ajettiin voimakas sähkövirta. Hiilitankojen väliin muodostui sähkökaari eli kiras, ns. hitsausliekki, joka peilin avulla suunnattiin filmiin ja linssin läpi valkokankaalle. Nitraattifilmin aikana tästä aiheutui tulipalovaara, ja siksi konehuoneessa on betoniseinät. Kaikki aukot saliin on varustettu metallilevyillä, jotka lämmön kohotessa putosivat aukkojen eteen. Alun perin koneenhoitaja kulki konehuoneeseen katolla olevan parvekkeen kautta. Konehuone ei siis ollut suorassa yhteydessä yleisötilaan. Tämä vanha kulkutie on remonttien yhteydessä kadonnut. Konehuoneessa on vanha marmorinen sähkötaulu sekä äänenvahvistin, kelakaappi ja muuta esineistöä.
Vuonna 2000 konehuoneeseen hankittiin Kirkkonummen kunnalta vain noin kymmenen tuntia käytetty silloin nykyaikainen Viktoria5 -projektori. Sen hankinta rahoitettiin taiteilija Gary Wornellin muotoileman Kino Sampo -reliefin myynnillä paikallisille liikelaitoksille. Projektoriin liittyvä ns. pitkäsoittolaite saatiin Hyvinkäältä, ja niin yhdellä projektorilla voitiin näyttää elokuvia. Nämä laitteet ovat yhä käyttökunnossa konehuoneessa.
Elokuvan digitalisoituminen pakotti uusimaan tekniikkaa. Vuoden 2015 lopulla Kino Sampoon hankittiin nykyiset digitaaliset esityslaitteistot. Niiden hankinta rahoitettiin kaupungin ja Elokuvasäätiön avustusten pohjalta. Dokumenttiohjaaja Jouko Aaltonen teki elokuvan digitaalisesta murroksesta elokuvan Tunteiden temppelit. Siinä on kuvattu digitaalisen laitteiston asentamista Kino Sampoon.
Tällä hetkellä Sammossa on 2K digitaalinen projektori ja tietoliikennepalvelin, jolle elokuvat tulevat internetin kautta. Koneenhoitajalle tulee sähköpostiin ns. avain, joka mahdollistaa elokuvatiedoston käytön tietyn aikaikkunan kuluessa.
Viimeisenä hankintana on otettu käyttöön moottoroitu valkokangas, joka laskeutuu katosta näyttämön eteen. Se mahdollistaa elokuvien esittämisen samaan aikaan, kun Nuorisoteatterin lavastukset ovat näyttämöllä.
Kino Sammon aulassa olevaan projektoriin on kiinnitetty hopealaatta yhdistyksemme monitoimimiehen Esko Kuokkasen kunniaksi. Ilman Eskoa edellä kuvattu tekninen kehitys ei olisi toteutunut. Esko Kuokkanen on Elokuvakulttuuriyhdistys Kino Sammon Hall of Famen kunniajäsen numero 1 (2019).
Tervetuloa tutustumaan konehuoneeseen! Uudet koneenkäyttäjät ovat myös tervetulleita.